Soortnaam: Canna Indica. De naamgeving van Canna’s is nogal verwarrend. Zo zijn bij de een C. coccinea, C. compacta, C. discolor, C. patens en C. speciosa aparte soorten terwijl een ander ze als variëteiten van C. indica beschouwt.
Nederlandse naam: Indisch riet
Familie: Cannaceae
Afkomst / verspreiding: Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar is al snel over de hele wereld verspreid.
Bijzonderheden: Er zijn heel veel soorten canna’s vanaf een halve meter hoogte tot reuzen van 2-3 meter. De canna is een (sub)tropische plant met grote, brede bladeren en gele, oranje of rode bloemen. Er bestaan ook variëteiten met gestreepte bladeren en gestreepte bloemen, geel met rood. De bloemen verschijnen meestal vanaf half juli en ze kunnen daarmee doorgaan tot de eerste nachtvorst.
Standplaats: De grond moet humusrijk en goed doorlatend zijn. De canna is een echte zonminnende plant maar hij houdt ook van koele voeten.
Verzorging: De canna moet de hele zomer flink water hebben en goed van voeding worden voorzien, vooral in de groeifase.
Bemesting: Voldoende voeding en water tijdens de groeiperiode. Canna’s geef je niet snel teveel mest.
Vermeerdering: Canna’s kun je vermeerderen door de wortelstokken in stukken te snijden. Behalve delen kun je canna’s ook zaaien. Voor een snellere kieming is het beter om de bolle kant met een vijl of schuurpapier te bewerken, tot het witte gedeelte van het zaad te voorschijn komt. Gebeurt dat niet, dan duurt het kiemen minstens een jaar, anders een week of wat! Week de zaden een etmaal in lauwwarm water. In maart gezaaide planten kunnen hetzelfde jaar nog bloeien. Op een koele, droge plek houd het zaad lang z’n kiemkracht behouden.
Overwintering: Na de eerste nachtvorst, als blad en bloemen zijn bevroren, moeten de wortelstokken met kluit en al worden gerooid. Het blad kan ongeveer een handbreedte boven de grond worden afgesneden. De grond mag echter niet uitdrogen. In pot gekweekte canna’s kunnen in de pot overwinteren op een vorstvrije, droge plek bij een temperatuur van minimaal 5° graden.
Problemen: Jong nog opgerold blad wordt soms aangevreten door slakken maar canna’s hadden tot voor kort verder nauwelijks last van ongedierte. Tegenwoordig worden ze soms getroffen door het cannavirus,waar tot op heden nog niets aan te doen is.