Soortnaam: Gardenia jasminoides. De naamgeving van deze Gardenia is soms nogal verwarrend. Er worden ook soorten aangeboden onder de naam Gardenia augusta of G. angustata, soms met nog de toevoeging var. grandiflora. Waarschijnlijk betreft het hier allemaal dezelfde soort en verschilt alleen de bloemgrootte enigszins.
Nederlandse naam: niet bekend
Familie: Rubiaceae,
Afkomst / verspreiding: inheems in China, India en Japan
Bijzonderheden: Als het om de lekkere geur gaat kunnen de meeste Gardenia’s wedijveren met de Jasminums. Niet voor niets is ook de Gardenia geur in veel parfums verwerkt. Daarbij heeft Gardenia ook nog eens bloemen met een doorsnede van meer dan 10cm. De bladeren zijn tegenoverstaand, glanzend donkergroen, soms met gele of witte vlekken, eivormig tot langwerpig, 5 – 15 cm lang en 2 – 7 cm breed. Licht gele bloemen komen in augustus. De bloemen zijn alleenstaand, 6 – 8 cm breed, wit en bij het uitbloeien geel met een donkerder centrum. De wilde vorm heeft vijf tot zeven kroonslippen. Cultuurvormen hebben meestal gevulde bloemen.
Kan in zijn oorspronggebied wel 10 meter hoog worden maar in Nederland is een hoogte van 2 meter al heel wat.
Standplaats: Gardenia heeft een hekel aan natte voeten en staat niet graag in de volle zon maar voor een goede knopvorming is wel lichte standplaats nodig.
Verzorging: De verzorging is niet al te moeilijk mits men de plant regelmatig besproeid zodat spint geen kans krijgt. Gardenia heeft ook graag niet te zure grond, een pH-waarde van 5 tot 6,5 is OK. Gele bladeren betekent dat er iets mis is met de pH-waarde en of een tekort aan ijzer. Gele bladeren betekent dat er iets mis is met de pH-waarde en/of een tekort aan ijzer.
Bemesting: Voldoende mest, bij voorkeur met een laag fosforgehalte, en water tijdens de groeiperiode.
Vermeerdering: Neem in het juni 7cm lang topstek van zacht hout, het mag een beetje houtig zijn.
Overwintering: Minimaal 5°C.
Problemen: Spint, wol- en schildluis.