Soortnaam: Tetrapanax papyrefera
Nederlandse naam: rijstpapierplant
Familie: Araliaceae.
Afkomst / verspreiding: Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-China
Bijzonderheden: Tetrapanax wordt in veel landen rijstpapierplant genoemd omdat de stengels in Zuid-China vaak gebruikt werden om rijstpapier te vervaardigen dat gebruikt wordt bij het maken van kunstbloemen of waterverftekeningen. En ook in de traditionele Chinese geneeskunde werd de plant gebruikt tegen o.a. diarree
Standplaats: De Tetrapanax kan in een pot of kuip gezet maar ook in de volle grond, hij is redelijk winterhard. Binnen een paar jaar is hij 2 tot 3 meter hoog met enorme, ingesneden bladeren. De jonge scheuten hebben een viltig bruin laagje wat een speciale uitstraling aan de plant geeft. Door zijn grote bladeren geeft hij je tuin een tropisch uiterlijk.
Tetrapanax staat het liefst in de schaduw; onder een opgekroonde boom komt hij goed tot zijn recht. Hij houdt ook van goed doorlatende, vochtige grond.
Verzorging: Heb je wat droge grond dan moet je hem extra water geven op erg zonnige dagen.
Bemesting: Voldoende mest en water tijdens de groeiperiode.
Vermeerdering: Meestal vormt Tetrapanax worteluitlopers die weer nieuwe planten kunnen opleveren. Je kunt de plant dus ook gemakkelijk vermeerderen door wortelstekken te maken.
Overwintering: Tetrapanax is redelijk winterhard maar in de winter verliest hij wel zijn bladeren. De wortels moet je wel afdekken met een laag bladeren. Op websites vindt je onder de winterhardheid wel eens de stelling dat hij temperaturen tot – 12°C kan verdragen maar bij dat soort temperaturen bevriest de stam wel.
Problemen: niet bekend