Tekst en foto’s: R. Meijer De Parel nr. 4, 1998
Het geslacht Livistona behoort tot de familie van de Arecaceae en is genoemd naar de baron van Livingstone. Van de 28 soorten komen 20 in Australie voor. Sommige groeien in regenwouden, andere weer in open gebieden. De groei verloopt erg langzaam bij Livistona’s. Zo zal bijvoorbeeld bij de Livistona chinensis In een gematigd klimaat de stam per jaar ongeveer 5-10 cm. groeien. In warme vochtige gronden zal de groei sneller verlopen. De kroon is bedekt met talrijke waaiervormIge bladeren met bladstelen die vaak bedoornd zijn en een lengte hebben tot 2 meter. De vruchten zijn gebundeld en blauwgroen gekleurd. De bloemen zijn cremekleurig tot geel.
De Livistona-soorten moeten in een lichte tot zonnige ruimte worden geplaatst. Als grondsoort normale potgrond met I/3 deel zand gebruiken. Ook het gebruik van diepe potten Is noodzakelijk vanwege de wortelgroei. Regelmatig water geven en besproeien.
Het vermeerderen geschiedt via zaden. De kiemtijd van Livistona-zaden bedraagt ongeveer 2 à 3 maanden. Daarna moet de zaailing vroegtijdig in een diepe pot worden gezet.
Hieronder volgt een beschrijving van enkele soorten Livistona.
Livistona affredii.
Een middelgrote palm met een stam van 5 tot 12 meter hoog, 30 à 40 cm. dik en donkergroen tot bruinachtig van kleur. De bladstelen zijn 2 a 3 meter lang. Het blad Is blauwgroen en staat licht gebogen in een kroon. De herkomst van deze palm Is Noord-West Australie.
Livistona austrolis.
Een robuuste palm met een stamhoogte tot 25 meter. De stam is zuilvormig geringd en grauw tot bruinachtig gekleurd. De dichte kroon bestaat uit 3 meter lange bladstelen die alleen bij jonge planten bedoornd zijn. Het blad Is aan beide kanten groen van kleur. De bloeiwijze is creme-achtig tot geel en vormt zwarte vruchten. L. australis is een goede kuipplant. Hij verdraagt temperaturen van ongeveer 20 ° C. ‘s zomers en ongeveer 10° C ‘s winters. Deze palm komt uit de vochtige regenwouden van de oostkust van Australië.
Livistona benthamii.
Een middelgrote palm met een lichte kroon met talrijke lichtgroene waaierbladeren. Deze palm is helaas niet in ons land verkrijgbaar. maar het is wel een zeer goede kamerplant. Hij vraagt om een lichte’ standplaats. De zomertemperatuur ligt tussen de 22 en de 28° C. In de wintermaanden niet lager dan 15° C. De herkomst is Australië en Nieuw-Guinea.
Livistona chinensis.
L. chinensis wordt wel de Chinese waaierpalm genoemd maar komt In China nauwelijks voor. Het is een langzaam groeiende robuuste palm. De stam Is ruw, grauwbruin en kan een hoogte bereiken van 9 meter. De kroon is dicht bedekt met korte bladstelen die nauweliJks bedoornd zijn. Het blad is groot en lichtgroen van kleur. De vruchten ziin grauw-blauw tot paarsacht,g. Ais kuipplant een lichte standplaats geven.
De optimale temperatuur is 12 tot 20 ° C. De herkomst van deze palm is Japan en Zuid-Taiwan.
Livistona drudei.
Dit is een palm met een solitaire stam, die een hoogte van 15-25 meter kan bereiken. Hij is grauw van kleur. De bladstelen hebben een lengte tussen de 3 en de 4 meter. Het blad is een meter in doorsnee. De vruchten zijn zwart. Het is een uitstekende kuipplant die geschikt is voor lichte standplaatsen maar in Nederland niet verkrijgbaar is. De plant vraagt in de zomer temperaturen tussen de 22-28 °C. en in de winter tussen I5 en 20 °C.
De herkomst is noordelijk Queensland (Australie) en langs de kustgebieden.
Livistona mariae.
Voor plantenliefhebbers een van de mooiste soorten. Hij heeft een solitaire stam tot 20 meter hoogte. Jonge planten hebben glanzend bied. Ais kuipplant verdient deze palm een zonnige standplaats met een zomertemperatuur van 22-28 °C. In de winter niet lager dan 5 ° C.
Oudere buiten geplaatste exemplaren verdragen temperaturen tot -5° C.
De herkomst is midden-Australie.
Livistona rigido,
De kroon van L. rigida bestaat uit grauwgroene sterk ingesneden bladeren. Bij jonge planten zijn de bladeren rood gekleurd.
Deze niet in Nederland verkrijgbare Livistona is geschikt ais kuipplant. De herkomst is midden-Australie.
Livistona rotundifolia.
De solitaire stam reikt tot 18 meter hoogte. De bladeren staan rechtop of hangen licht voorover De slanke bladstelen zijn bruin en alleen aan de basis licht bedoornd. De bladeren zijn donkergroen.
De optimale temperatuur is 14 tot 18° C.
Deze palm is afkomstig van Java en de Fil1ppijnen.
Livistona saribus.
Deze waaierpalm met zijn grote glanzende bladeren en bedoornde bladstelen, die rode kleuren draagt, is een gemakkelijk te houden kuipplant. De gewenste zomertemperatuur 15 tot 28° C. Tijdens het overwinteren mag de temperatuur niet beneden 5° C. komen. Oudere exemplaren verdragen onder gunstige omstandigheden 5 graden vorst.
De herkomst is Zuid-Oost Azie.
Helaas is het zo dat alleen de Livistona australis en de L. chinensis bij ons voorkomen. De soorten die ik ais kuipplant
heb genoemd vind je dan ook alleen maar in die gebieden waar ze vandaan komen. Toch is er een aantal kwekers, met name in Duitsland, dat bepaalde soorten levert, maar niet in grote hoeveelheden.