– Wollemia nobilis –
Bosbranden komen van nature voor, maar het staat ook vast dat Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners, gericht begroeiingen in brand staken om aan voedsel te komen.
In hoeverre dit van extra invloed is geweest op de vegetatie van ca 40.000 jaar geleden (toen de Aboriginals Australië bereikten) tot ca 1770 is onbekend.
Zeker is wel dat sinds 1770, toen de eerste Europeanen Australië gingen bewonen, de plantengroei zeer sterk verarmd is.
Niet alleen door het tegengaan van branden, maar ook door de grootschalige ontginningen ten behoeve van huizen-, wegen- en landbouw. Gelukkig wordt men zich ook in Australië steeds bewuster van het belang van natuurbehoud.
Maar ja, wonen wil men er ook graag en net als overal op de wereld breidt de bevolking in Australië zich nog steeds uit. Dammen in rivieren t.b.v. watervoorziening zorgen er bijvoorbeeld voor dat stroomafwaarts de in duizenden jaren moeizaam opgebouwde vegetatie verloren gaat.
Uit andere continenten ingevoerde planten nemen vaak de plaats in van de inheemse plantensoorten en vormen een ware plaag. Maar ook inheemse plantensoorten, van het ene gebied naar het andere gehaald, kunnen de oorspronkelijke beplanting verdringen.
Het zou jammer zijn als zo’n unieke plantengroei met zijn grote variatie aan soorten nog verder ging verarmen.
Gelukkig zijn er veel mensen die druk bezig zijn de grote rijkdom te inventariseren en deze in stand proberen te houden.
Zo is er al sinds 1960 een project gaande een bijzonder natuurgebied te herbeplanten met de soorten die er stonden vóór ca 1850, toen de Europeanen er gingen wonen en ontginnen.
Verder is er een organisatie die een inventarisatie maakt van wat er groeit, voordat een gebied ontgonnen wordt voor bebouwing. Zo worden er ook nog wel eens nieuwe soorten ontdekt!
Tot slot is er sinds 1954 een vereniging die zich sterk maakt voor de Australische planten en het gebruik ervan in tuinen promoot in plaats van uitheemse soorten; de APS, de Australian Plant Society. Vier keer per jaar geven ze een tijdschrift uit en ook via Internet wordt informatie verspreid.
Wilt u zelf gaan zoeken, houd er dan rekening mee dat de vereniging een aantal jaren geleden nog SGAP heette, de “Society for Growing Australian Plants”. Onder deze afkorting is ook nog veel informatie te vinden.