Oranjerievereniging regio Noord
Excursie 9 juli 2016
De ontmoetingsplaats voor onze tweede excursie dit jaar was Tuindorado, een groot tuincentrum in Drachten (www.tuindorado.nl). Met 11 personen hadden we een aardige opkomst.
Na de lunch vertrokken we naar Beetsterzwaag, waar ons in het dorpshuis een interessante lezing te wachten stond van ons lid Hans Huizing over Zuid-Afrikaanse geophyten (bol- , knol- en wortelstokgewassen) van de Oostkaap (www.hanshuizing.nl). Na wat technische strubbelingen volgde de powerpointpresentatie met veel mooie foto’s. Daarbij kwamen achtereenvolgens Agapanthus, Amaryllis, Dierama, Brunsvigia, Clivia, Cyrtanthus, Gladiolus, Nerine en Watsonium aan de orde. Hans had ook veel nuttige tips. Zo gebruikt hij nooit normale potgrond, maar uitsluitend eigen gemaakte, goed doorlatende mengsels waarin bims (puimsteen), boomschors (8-15 mm), brekerszand en/of cocopeat verwerkt zijn. En strooisplit om het af te maken.
Wij vonden het allemaal machtig interessant en Hans zou nog wel uren kunnen doorgaan, maar er stond nog meer op het programma.
Het volgend onderdeel op het programma was de vlakbij gelegen Tropische Kas (www.tropischekas.nl) een idyllische plekje in de Overtuin van het adellijke Lycklamahûs aan de Hoofdstraat te Beetsterzwaag. Tuinmannen in dienst van de adel kweekten hier in het verleden allerlei – voor die tijd – exotische bloemen en vruchten. Nu zijn de kassen voor iedereen toegankelijk en zo kan iedereen genieten van bloemen en planten die vroeger slechts voor enkelen bereikbaar waren.
Wegens afwezigheid van Andrys Pebesma – hoofd van de vrijwilligersgroep – worden we rondgeleid door Antje Gorter en Joop Postma. Twee andere vrijwilligers zorgen voor koffie en thee met gebak. We bewonderen de tuin, de kassen en de ruim honderd kuipplanten. Naast de Tropische Kas met zijn tropische planten zijn er twee oranjerie’s waar in de winter de kuipplanten worden opgeslagen. Pas onlangs (2015) is de tweede oranjerie gebouwd (zie ook het artikel in De Parel, nummer 2 van april 2016). Alles is keurig onderhouden en over het snijden van stekken wordt niet moeilijk gedaan.
Aansluitend vindt nog een ruilbeurs plaats met boeken, planten en potten. Ook heeft Hans Huizing nog een hele verzameling Zuid-Afrikaanse planten bij zich die gretig aftrek vinden. Op het eind van de middag heeft iedereen zijn verzameling weer aardig uitgebreid en kunnen we een mooie dag afsluiten.