Deze keer enkele bezoeken buiten onze eigen regio. Ontmoetingsplaats was AC-restaurant ‘t Harde, waar slechts 3 leden elkaar konden begroeten. Een teleurstellend laag aantal. En dat terwijl we zo’n mooi programma hadden. Laten we het er maar op houden dat het de naweeën van de vakantieperiode waren en niet te maken heeft van een afnemende belangstelling.
Na de koffie met gebak gingen we verder met één auto. Dat was dan wel weer een voordeel van een kleine groep. Halverwege de ochtend werden we vriendelijk ontvangen door de heer en mevrouw Van den Brink in Hulshorst. Zij hebben een prachtige verzameling Fuchsia’s in hun tuin staan. De meeste met pot in de grond ingegraven. Sommige exemplaren al meer dan 35 jaar oud. Alles wordt met de gieter begoten en 2 keer per week van oplosmest voorzien. Het grootste deel van de verzameling wordt ‘s winters ingekuild. Dat is elk jaar een zware klus die meerdere weken in beslag neemt. Er was ruim gelegenheid om informatie en tips uit te wisselen.
Na aanschaf van enkele planten togen we op weg naar het volgende adres: Tuincentrum ‘Het Binnenland” www.tcbinnenland.nl in Hulshorst , waar Willem Wajer, de sympathieke en gastvrije eigenaar, de scepter zwaait. Dit tuincentrum onderscheidt zich van de grote tuincentra door het ontbreken van winkelwagentjes, designartikelen en gereedschap. Daarentegen is er wel een assortiment van meer dan 1200 soorten vaste planten. Het bedrijf is gespecialiseerd in Phloxen en Salvia’s en beschikt zelfs over de grootste collectie Phloxen van Nederland. Keuze te over dus. Nadat we daar de lunch gebruikt hadden struinden we wat rond en kregen we een toelichting op de nieuwste Salvia-aanwinsten. En natuurlijk konden we het ook hier weer niet laten om wat planten te kopen.
Ons volgende adres was de tuin van Ampie Bouw in ‘t Harde www.ampiesberg.nl. Geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap legde de heer Bouw een prachtige tuin aan met meer dan 1000 verschillende plantensoorten, waaronder ook heel veel (bijzondere) kuipplanten. De tuin torent meer dan 15 meter boven ‘t maaiveld uit en staat dan ook bekend als Ampies Berg. Prachtige bloeiende planten worden afgewisseld met grote vijverpartijen en complete watervallen. In De Parel van juni 2015 staat een uitgebreid artikel van Lute Hilberts over deze bijzondere tuin. Opvallend vonden we dat al die kuipplanten er zo gezond uitzagen en prachtig bloeiden. Dat krijgen wij niet voor elkaar. Alle niet winterharde planten worden ‘s winters in kassen opgeslagen, sommige soorten zelfs bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Alleen 3000 vlijtige liezen van het Nieuw Guinea type (Impatiens hawkeri) worden jaarlijks opnieuw aangeschaft. Planten worden er niet verkocht, dus moesten we zonder nieuwe aanwinsten vertrekken. Maar we hebben wel een uitnodiging gekregen om op het eind van het seizoen wat stekken te komen nemen. Zo’n mooi aanbod kunnen we natuurlijk niet afslaan. Dus straks nog een keer richting ‘t Harde.